Gå direkt till innehåll (Tryck på Enter)

Nära Mat podden – avsnitt 4

Följ med på en spännande resa genom både tid och rum – från istiden fram till dagens moderna jordbruk. Programledare Hulda Wirsén stannar till vid ett par utvalda platser längs Kalix älv i Överkalix kommun och berättar mer om jordbrukets utveckling längs älvdalen. Hur människor har levt, anpassat sig och brukat marken sedan många många generationer tillbaka. Vilka spår sätter de gamla traditionerna och erfarenheterna för den nära mat som vi brukar och äter idag?

Avsnittet börjar uppe i Jokkfall där Norrbottens grundläggande förutsättningar för jordbruk presenteras. Därefter besöks Martingården i Nybyn som är en 1800-tals gård i så gott som originalskick. Avsnittet avslutas i byn Svartbyn där ett modernt lantbruk besöks för att få veta mer om jordbrukets utveckling under 1900-talet och början av 2000 talet.

– På 1950-talet fanns det 200 kor här i byn, det var små kor och småskaligt. Vi är en sista rest, säger bonden Bert Persson.

Bert driver gården tillsammans med frun Karin och sonen Johan. De brukar den enda aktiva gården i Svartbyn som idag drivs med modern teknik som mjölkningsrobot, autostyrda traktorer och korna bor i ett lösdriftsstall.

Lyssna på Nära Mat poddens fjärde avsnitt där poddar finns, eller HÄR!


Referenser:

Vårt hävdade Norrbotten. Länsstyrelsen i Norrbotten. Rapport 1993:6.
Text: Anna von Sydow och Jan Olov Westerberg

Tvåhundraåringen. Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten 1814-2014. Utgiven 2014.
Text: Hans-Olov Ohlson. ISBN: 978-91-637-5284-1

Norrbottens matbok 2. Utgiven 1983. ISBN: 91-7538-060-9

Jordbruket i välfärdssamhället 1945-2000. Utgiven 2003.
Text: Iréne A. Flygare och Maths Isacsson. ISBN 91-27-35224-2